Nieuwsbericht

Lichte daling vleesconsumptie
Nieuwsbericht

In 2024 daalde het totale verbruik van vlees en vleeswaren in Nederland licht. In 2023 werd er 75,3 kilo gegeten; in 2024 kwam het verbruik uit op 74,4 kilo*. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research (WUR) in opdracht van Wakker Dier.

Sinds 2005 onderzoekt de WUR jaarlijks de vleesconsumptie via vleesaankopen bij supermarkten, slagers en poeliers. Sinds die tijd wordt een licht dalende trend waargenomen en is de vleesconsumptie met 2,3 kilo gedaald (3%). Nederlanders aten in 2024 vooral minder varkensvlees ( -1 kilo). Ook rundvlees lag minder vaak op het bord ( -0,3 kilo). Wel werd wat meer pluimveevlees ( +0,4 kilo) gegeten.

Trends

Volgens VNV-voorzittter Manon Houben is de daling in vleesconsumptie het gevolg van veranderende consumentenvoorkeuren, prijsontwikkelingen en een breder aanbod aan producten. Toch blijft de waardering voor vlees en de waarde ervan in een gezond en gevarieerd voedingspatroon onverminderd groot. De overgrote meerderheid van de Nederlanders blijft vlees eten, zij het misschien iets minder vaak of in kleinere porties. Het aantal vegetariërs in Nederland groeit nauwelijks.

Op basis van karkasgewicht per hoofd van de bevolking. 


22 oktober 2025  |Persberichten



U bent niet ingelogd



 
Waarom gebruikt men nitriet in vleeswaren?
In dit filmpje wordt op deze vraag uitgebreid antwoord gegeven.