Nieuwsbericht

Grote zorgen door verbod Europese Commissie van rookaroma’s in voeding
Nieuwsbericht

Voedingsmiddelenproducenten zijn hevig teleurgesteld door het besluit van de Europese Commissie (EC) om het gebruik van rookaroma’s in levensmiddelen te verbieden. Deze innovatieve techniek werd in 2019 door dezelfde Commissie nog aangeduid als de beste toepassing om producten te roken. Dit omdat dat beter werd geacht in het kader van voedselveiligheid en duurzaamheid. Het verbod heeft grote gevolgen voor het bedrijfsleven, zonder dat het significante gezondheidswinst oplevert voor de consument.

Enorme uitdaging voor bedrijven
De impact van het commissiebesluit op het bedrijfsleven is groot. Als er niet bijtijds verbeterde rookaroma’s op de markt komen is traditioneel roken of het gebruik van gerookte ingrediënten voor veel voedingsmiddelenproducenten het enige alternatief. En juist dat werd in 2019 ontmoedigd.

De producenten van rookaroma’s staan dan ook voor de uitdaging om zo spoedig mogelijk verbeterde rookaroma’s op de markt te brengen. Het is nu nog onduidelijk of dat dit mogelijk is en of die dan bijtijds door de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) worden goedgekeurd. Daarom hebben de VNV en FNLI  verzocht om hier met EFSA een versnelde procedure voor af te spreken.

Mochten er geen alternatieve aroma’s op de markt komen, dan is dit feitelijk een stap terug, bijvoorbeeld op duurzaamheidsgebied. Ook zal de stap naar traditioneel roken niet voor ieder bedrijf mogelijk zijn. Zo is het lastig om een vergunning te krijgen voor een traditionele rookinstallatie, vanwege omgevings- en duurzaamheidseisen.

EFSA-advies
Aan het huidige besluit van de EC ligt een advies van EFSA ten grondslag. De EU heeft een zerotolerance beleid voor schadelijke stoffen in voedingsmiddelen. Het EFSA-advies geeft echter geen duidelijkheid wat de risico’s van de stoffen zouden zijn bij een normaal eetpatroon. Volgens experts krijgen mensen in de praktijk met normale eetgewoonten er weinig van binnen, zeker in vergelijking met het alternatief van traditioneel roken. Het is goed dat EFSA nu verzocht is om ook daarvan de risico’s goed in kaart te brengen.

Consument hoeft niet te vrezen voor gezondheid
Voedselveiligheid heeft de hoogste prioriteit voor voedingsmiddelenproducenten en bij beschikbaarheid van betere aroma’s zullen producenten overstappen. Tot dan hoeven consumenten niet te vrezen voor hun gezondheid als zij producten eten die een rookaroma bevatten, zoals een rookworst of een barbecuesaus.


25 april 2024  |VerenigingsnieuwsU bent niet ingelogd 
Waarom gebruikt men nitriet in vleeswaren?
In dit filmpje wordt op deze vraag uitgebreid antwoord gegeven.